Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Escut Orfeó Català

«Revista Musical Catalana»

La «Revista Musical Catalana» va néixer l'any 1904, en l'òrbita de la naixent Associació Orfeó Català, com una publicació de caràcter musicològic i de divulgació de l'activitat musical que en aquells moments es duia a terme en l'àmbit català. L'any 1936 va patir els estralls de la Guerra Civil i va veure interrompuda la seva trajectòria. El 1984 el Consorci del Palau de la Música Catalana impulsà la represa de la publicació i des de llavors (amb dos períodes, durant els quals va associar-se amb l'emissora Catalunya Música i, més tard, amb l'ESMUC) se n'han publicat 324 números (fins al desembre de 2011). La «Revista Musical Catalana» ofereix al lector un seguiment continuat de la realitat musical catalana, tant de l'activitat a Catalunya com de la trajectòria dels músics catalans en l'àmbit internacional.

Al llarg dels anys ha publicat més de 350 entrevistes –a primeres figures del món de la música, tant de l'àmbit nacional com internacional– i hi han escrit articles més de 600 col·laboradors. Ha comptat amb firmes tan importants com les d'Higini Anglès, Joan Lamote de Grignon, Miquel Llobet, Joan Manén, Lluís Maria Millet, Felip Pedrell, Joan Salvat, Albert Schweitzer, Cristòfol Taltabull i Amadeu Vives, entre d'altres, del 1904 al 1936; i del 1984 al 2011, Jaume Aiats, Francesc Bonastre, Benet Casablancas, Salvador Cardús, Josep Casanovas, Jordi Cervelló, Narcís Comadira, Jaume Comellas, Miquel Desclot, Romà Escalas, Francesc Fontbona, Gerhard Grenzing, Joaquim Homs, Oriol Martorell, Ernest Lluch, Jordi Maluquer, Miquel Pujadó, Antoni Ros Marbà i Francesc Taverna-Bech, entre d'altres. L'any 1990 va rebre el Premi Nacional de Periodisme a la millor publicació periòdica temàtica, que atorga el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La «Revista Musical Catalana» va iniciar una nova etapa el setembre de 2011. La publicació històrica s'ha incorporat a les noves tecnologies amb la publicació en doble format: paper i digital, a més de la inauguració d'un lloc web: www.revistamusical.cat i la seva introducció en les xarxes socials (Facebook i Twitter). La nova etapa de la «Revista Musical Catalana» respon a l'afany de renovació d'una publicació històrica, de línia editorial independent, en l'àmbit de la divulgació i l'estudi de la música catalana, que vol continuant essent referent en l'àmbit de la cultura catalana.