Simon Halsey serà el director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música Catalana

Avui s’ha presentat la temporada 2016-17 de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Una temporada centrada en la qualitat i l’excel·lència al voltant d’un eix central: el cant coral. La programació presenta els grans noms de l’escena internacional; estreny les relacions del Palau amb intèrprets de referència, tot creant un discurs artístic propi; dóna suport a la difusió de la música dels segles XX i XXI, amb diverses estrenes absolutes i Salvador Brotons com a compositor convidat de la temporada; recupera el patrimoni musical català; dóna veu als intèrprets de casa nostra i als joves intèrprets; manté el compromís educatiu i treballa per a la integració social de l’entorn a través del cant coral; tot contribuint, d’aquesta manera, a la consolidació del Palau com un centre cultural imprescindible del mapa musical europeu.

La incorporació de Simon Halsey i la centralitat dels cors. Celebració dels 125 anys de l’Orfeó Català

Després d’anticipar-ho el mes de juliol passat, s’anuncia formalment que des d’aquesta propera temporada 2016-17 Simon Halsey serà el director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música Catalana. Halsey arriba a Barcelona per tal de continuar la revitalització de la reconeguda família coral de l’Orfeó Català, consolidar-ne la qualitat i el prestigi, i garantir que el cant és al centre de les activitats del Palau. Halsey està excepcionalment qualificat per fer-ho, després del seu lideratge transformador al capdavant de cors del més alt nivell (amateurs i professionals), tot destacant el Cor de la Ràdio de Berlín i el Cor de l’Orquestra Simfònica de Birmingham, i més recentment el Cor de l’Orquestra Simfònica de Londres. Considerat un dels millors directors del món en el repertori coral, és un influent ambaixador del cant coral. Halsey pren el relleu de Josep Vila i Casañas, que després de 18 anys al capdavant de l’Orfeó Català, deixa la formació amb grans reptes i fites històriques assolides. 

Aquesta important novetat coincideix amb el 125è aniversari de l’Orfeó Català. Una celebració que començarà el 8 de maig amb un concert ja programat la temporada 2015-16 i que continuarà en el transcurs de la temporada 2016-17 amb un total de set concerts de commemoració de l’efemèride. L’aniversari es tancarà el 14 de maig de 2017 amb un concert protagonitzat pel Cor de Cambra del Palau dedicat als qui han estat els grans mestres de l’Orfeó Català. També s’oferirà una exposició del CEDOC al Foyer del Palau i una taula rodona sobre la història de l’Orfeó.

Quant al protagonisme dels cors de la casa en la temporada, cal destacar la participació de l’Orfeó Català i el Cor Jove en el Requiem de Verdi al costat de la London Symphony Orchestra i Gianandrea Noseda (12.09.16); les actuacions de l’Orfeó i el Cor de Cambra, sota la batuta de Gustavo Dudamel, en la interpretació de la Novena de Beethoven (15.03.17), i amb el reconegut organista Cameron Carpenter (08.11.16), o la participació del Cor de Cambra i el Cor Jove en la Segona de Mahler al costat de l’Orquesta Juvenil Teresa Carreño (27.10.16).

En l’àmbit coral, cal destacar la creació del Cicle Cor de Cambra, dedicat al cor professional del Palau, amb sis concerts que se celebraran en diumenge al matí i en què es convidaran reconeguts directors internacionals. Una oferta coral que se sumarà al ja consolidat Cicle Coral Orfeó Català –amb tretze concerts–, que és un aparador del cant coral del país i que enguany presentarà l’Schola Cantorum de Caracas (en la celebració del seu 50è aniversari) com a cor convidat internacional. A banda del tradicional Concert de Sant Esteve, el cicle també inclourà l’estrena d’una obra d’encàrrec a Salvador Brotons i la interpretació sota la batuta de Halsey del Requiem de Fauré amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra (26.11.16), i del Requiem de Duruflé, també sota la direcció del titular del cor, amb la participació del violoncel·lista Lluís Claret i Juan de la Rubia a l’orgue (05.04.17).

Beethoven, Monteverdi i Bach

Aquesta temporada està dedicada especialment a dos grans compositors: Ludwig van Beethoven i Claudio Monteverdi. Dos creadors que van impulsar novetats tan importants amb els seus universos artístics particulars que van canviar radicalment la història de la música. Amb concerts i conferències, el Palau explicarà la seva enorme transcendència per a la música occidental.

De Beethoven s’oferirà la integral de les simfonies, una autèntica marató de cinc concerts en quatre dies consecutius amb Gustavo Dudamel al capdavant de l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar. Un veritable esdeveniment extraordinari per al públic i la ciutat, amb l’energia d’un Dudamel en plena forma que arribarà al Palau després de dirigir el Concert d’Any nou a Viena el 2017. També s’oferirà aquesta temporada la primera de les dues sessions dedicades a la integral de trios per a piano del geni de Bonn, amb el Trio Ludwig. L’altre gran projecte beethovenià serà la interpretació en tres sessions, dues aquesta temporada, de la integral de les sonates per a violí i piano del llegendari compositor, a càrrec de Leonidas Kavakos i Enrico Pace. Kavakos, aclamat violinista, estreny amb aquest encàrrec de dues temporades el seu lligam amb el Palau. També com a homenatge a Beethoven s’estrenarà el nou espectacle educatiu Big Bang Beethoven.

Igual que Beethoven, Monteverdi representa un trencament important en la història de la música. L’any 2017 el Palau celebrarà el 450 aniversari del naixement d’aquest compositor amb Il ritorno d’Ulisse in patria, dirigit per Sir John Eliot Gardiner i amb les seves estimades formacions. Una interpretació que suposarà la primera audició completa a la ciutat d’aquesta òpera monteverdiana (03.05.17). En el marc d’aquesta efemèride, el reconegut Balthasar Neumann Chor & Ensemble, sota la batuta de Pablo Heras-Casado, oferirà una part de Selva morale e spirituale (09.02.17).

Per tercer any consecutiu el Palau dedica un cicle a Johann Sebastian Bach amb l’objectiu d’oferir l’obra del Kantor de Leipzig pels millors intèrprets. Un projecte que recull el somni del fundador de l’Orfeó Català, Lluís Millet: presentar l’obra de Bach a Barcelona en les millors condicions possibles. Enguany el cicle presenta Thomas Dunford, que en el marc d’un projecte de llarg recorregut amb el Palau oferirà en quatre anys l’obra per a llaüt de Bach; la lectura sempre esperada de la Passió segons sant Mateu a càrrec de René Jacobs; la presència de Benjamin Alard, que torna per quarta temporada al Palau per descobrir-nos L’art de la fuga, i l’actuació de Cantus Cölln, un dels conjunts de solistes vocals més vitals del panorama musical, amb la integral dels motets de Bach. El projecte d’oferir en setze anys el catàleg complet de les cantates de Bach presentarà enguany al Petit Palau el Cor Lieder Càmera (27.11.16).

Grans noms de l’escena internacional i projectes de llarg recorregut

Palau 100, juntament amb les sèries Integral de simfonies de Beethoven, Piano, Bach, Cambra i Grans Veus integren un conjunt de 42 concerts que volen esdevenir experiències úniques, sessions protagonitzades per figures destacades de la interpretació, de la direcció i grans formacions. A més dels ja esmentats concerts imprescindibles, aquesta nova temporada presenta les veus privilegiades de tres estrelles internacionals com són Bejun Mehta (25.04.17), Juan Diego Flórez (14.02.17) i Philippe Jaroussky (14.11.16), i el retorn de Cecilia Bartoli, en aquesta ocasió amb un dels seus pocs recitals amb piano (27.03.17). Hi haurà aclamats pianistes, com el venerat Grigory Sokolov (12.02.17), la carismàtica Yuja Wang (20.03.17), el suggeridor Alexei Volodin (15.02.17) i András Schiff (23.11.16), que tancarà amb el seu recital l’interessant viatge d’interpretar en tres temporades les darreres sonates de Mozart, Haydn, Beethoven i Schubert. També seran atractius de la temporada la interpretació de William Christie i Les Arts Florissants d’El Messies de Händel, en una de les versions més extraordinàries d’aquest oratori (15.12.16); el concert que dirigirà Yuri Temirkanov amb Leticia Moreno com a violí solista (23.05.17); l’actuació del violinista Pinchas Zukerman al costat de Yefim Bronfman per interpretar tres sonates úniques (19.03.17), o les tres darreres simfonies de Mozart que conduirà per primera vegada Jordi Savall amb Le Concert des Nations (21.06.17).

Amb la vocació d’aprofundir un discurs artístic propi, el Palau treballa des de fa quatre temporades el vincle amb artistes destacats del panorama internacional mitjançant projectes ambiciosos. A més de les propostes de llarg recorregut ja esmentades amb Christie, Kavakos, Schiff, Dunford, Alard i el Trio Ludwig, enguany René Jacobs culmina el seu compromís amb el Palau amb Così fan tutte de Mozart, en una esperada representació que arriba després de les seves darreres participacions originals i lluminoses que han revolucionat les òperes del geni de Salzburg. També es tancarà la col·laboració amb Mark Padmore i Paul Lewis, que interpretaran l’introspectiu Winterreisse.

La creació catalana. Salvador Brotons, compositor convidat

El Palau de la Música Catalana, actualitzant el compromís envers la creació contemporània, incorpora per cinquè any consecutiu la figura del compositor convidat de la temporada. Després de les reeixides experiències amb Joan Guinjoan, Ramon Humet, Arvo Pärt i Bernat Vivancos, i Hèctor Parra, successivament, el Palau vol subratllar la temporada 2016-17 el treball de Salvador Brotons, de qui s’estrenaran tres peces i l’obra del qual serà present durant la programació.

En l’àmbit de la creació catalana, cal destacar tres concerts monogràfics amb música del país: “Grans èxits de la sardana” (21.03.17), “Els mestres de l’Orfeó Català”, en el 125è aniversari del cor, tal com ja s’ha indicat, i un concert de l’OBC, dirigida per Kazushi Ono, amb obres de Borgunyó, Cervelló, Toldrà, Gerhard i Montsalvatge. Altres compositors catalans presents la temporada 2016-17 seran Albéniz, Casals, Català, Ferrer, Granados, Guinjoan, amb l’estrena de l’obra Fiat Lux, oferta en la temporada de Palau 100 per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció del seu titular, Josep Pons. També hi serà present l’obra de Guinovart, Iniesta, Lamote de Grignon, Martínez i Comín, Mompou, Oltra, Parra, Pujol, Ros Marbà, Serra, Sor, Suriñac i Valls i Duran.

El diàleg amb les arts plàstiques: (Re)conquerir el paradís perdut

En el marc del diàleg amb les arts plàstiques, enguany es proposa, amb la música com a pretext, una reflexió al voltant del Palau com un espai de descoberta. A partir de Kiki Smith i Pandemònia, artistes convidades de la temporada 2016-17, el Palau pretén empènyer l’espectador a reforçar la vivència emocional del concert. Kiki Smith ens mostrarà a través d’una exposició el poder curatiu de l’art, mentre que amb l’acció de Pandemònia els oients experimentaran la reacció davant dels canvis en entorns molt codificats. Una invitació perquè el públic es faci seva la sala i l’enriqueixi amb les seves experiències.

Xifres i coproduccions

La temporada 2016-17 oferirà un total de 112 concerts. A aquestes xifres s’han d’afegir els concerts familiars i escolars i altres projectes puntuals. A més, cal destacar que d’aquest total, 33 concerts són coproduccions: amb l’Orquestra Simfònica del Vallès en el cicle Simfònics al Palau, amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra en el cicle ONCA al Palau, i així mateix amb POEMA SL en el cicle Mestres de la Guitarra al Palau; amb l’Auditori de Barcelona en l’ECHO Rising Stars i el cicle Integral de Cantates de Bach, entre d’altres projectes.

Abonaments

Amb la voluntat de facilitar l’accés al públic es manté l’Abonament Jove, que amplia fins als 35 anys l’edat dels beneficiaris (tant en venda d’entrades com en abonaments), amb descomptes del 40% en abonaments. Amb l’èxit de la iniciativa de la temporada 2015-16 com a base, continua la fórmula flexible de l’Abonament a Mida, en què el públic pot escollir el seu propi itinerari de concerts dels diversos cicles, amb descomptes des del 10% fins al 20%.També s’ofereix als abonats el servei de Butaca Lliure: si un abonat no pot assistir a algun dels seus concerts, l’entrada es posa a la venda,tot recuperant-ne un 75% de l’import.Els abonats també gaudeixen de descomptes en entrades addicionals i segons abonaments.

Una altra novetat de la temporada s’implanta en el cicle Rising Stars; es tracta de la taquilla inversa, en què el públic abona l’import de l’entrada al final del concert en funció del seu grau de satisfacció. També es creen una versió bàsica i ampliada dels abonaments als cicles Palau 100 i Simfònics al Palau, tenint en compte els concerts extraordinaris, i s’ofereix un nou abonament per a la sèrie Integral de Simfonies de Beethoven. També es crea la nova Tarifa Comparteix, per a grups de quatre persones, amb un 10% de descompte (excepte a Palau 100 i Grans Veus), amb l’objectiu de fomentar l’assistència en grup als concerts. Una altra novetat és la implantació del tiquet electrònic (e-ticket), amb l’entrada disponible al dispositiu mòbil.

La renovació d’abonaments (i la compra d’entrades addicionals per a abonats de la temporada 2015-16) comença el dia 6 d’abril (fins al dia 22), mentre que la venda per a nous abonats s’inicia el 27 d’abril. La venda d’entrades i Abonaments a Mida per al públic en general arrenca el 31 de maig.

Dudamel, Gardiner, Bartoli, Wang, Flórez, Jaroussky, Zukerman, Temirkanov, Beczala, Jacobs, Christie, Schiff, Dunford, London Symphony Orchestra, Savall o Bejun Mehta són alguns dels convidats de la temporada 2016-17 del Palau de la Música Catalana