A partir d’avui el Foyer del Palau de la Música Catalana acull una mostra documental organitzada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) que repassa la relació d’Enric Granados amb l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana, entre altres aspectes de la seva biografia, en l’any en què es commemora el centenari de la seva mort. La mostra, de caràcter gratuït, es podrà visitar fins al 3 de juliol.

Les sis vitrines que es presenten inclouen correspondència i partitures manuscrites del mateix compositor, així com programes de concerts en què Granados participava com a pianista o d’actuacions en què s’estrenava o interpretava la seva obra al Palau, i que mostren la vinculació del cèlebre artista amb la institució. La mostra inclou dues pintures a l’oli de petit format que Enric Granados va pintar producte de la seva afició al dibuix i la pintura.

L’exposició també posa en relleu, mitjançant programes de concerts, fotografies i correspondència, el compromís de Granados amb la programació musical a Barcelona. En aquest sentit es fa un breu repàs d’algunes de les actuacions més importants que féu a la ciutat, juntament amb la seva creació i col·laboració en societats musicals com la Societat de Concerts Clàssics i l’Associació de Música da Camera, impulsores de la vida musical barcelonina, però sense oblidar la relació amb altres grans pianistes del moment, com Malats, Vidiella, Ricard Viñes i Albéniz. 

La mostra també inclou un àmbit sobre la creació de l’Acadèmia Granados i el seu mètode pedagògic sobre el pedal del piano, amb l’exposició del manuscrit original d’un dels seus tractats, i recorda alguns dels seus alumnes més excepcionals.

El darrer espai de l’exposició està dedicat a la reacció internacional que va suscitar la seva mort, amb els concerts que es van realitzar al Palau per recordar-lo, i a la creació de la subscripció internacional per recaptar fons per als fills orfes de Granados, impulsada des de l’Orfeó Català.

Els documents de l’exposició, una part important dels quals procedeix del CEDOC, es complementen amb d’altres procedents del Museu de la Música de Barcelona, l’Acadèmia Marshall i el Centre de Documentació i l’Arxiu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).

A més d’aquesta mostra, la Fundació-Orfeó Català Palau de la Música Catalana dedica durant la temporada 2015-16 un total d’11 concerts a commemorar el centenari de la mort de Granados. Les properes actuacions emmarcades en aquesta efemèride són el recital de Luis Fernando Pérez amb la integral de Goyescas el 18 de maig, i el 25 de maig la presència del pianista Benjamin Grosvenor, que oferirà els Valsos poètics del músic lleidatà.

Una mostra documental al Foyer del Palau de la Música Catalana recorda Enric Granados en el centenari de la seva mort