Els professors

Simon Halsey

Simon Halsey ocupa una posició única al món de la música clàssica. És assessor de confiança en matèria de cant coral dels directors, orquestres i cors més importants del món, a més d’ésser una font d’inspiració com a professor i ambaixador del cant coral per a aficionats de totes les edats, nivells i procedències. Simon Halsey ha situat el cant com un element central a les institucions de nivell mundial amb les quals col·labora i ha tingut un paper clau a l’hora de canviar el nivell del cant simfònic arreu d’Europa.

Ocupa diversos càrrecs al Regne Unit i a Europa: és director coral de l’Orquestra i el Cor Simfònics de Londres, director coral del Cor de l’Orquestra Simfònica de la Ciutat de Birmingham, director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau de la Música de Barcelona, director artístic del programa de coral juvenil de la Filharmònica de Berlin, director creatiu de música i projectes corals del cor WDR Rundfunkchor, director del cor juvenil BBC Proms, assessor artístic coral del Festival de Música de Schleswig-Holstein, director honorífic del cor Rundfunkchor Berlin i professor i director d'activitats corals a la Universitat de Birmingham.

Així mateix, exerceix com a professor i acadèmic àmpliament respectat i s’encarrega de formar la següent generació de directors corals al curs de postgrau que imparteix a Birmingham, així com a través de les classes magistrals a Princeton i Yale, entre d’altres. Posseeix quatre doctorats honorífics de diverses universitats al Regne Unit i l’any 2011, Schott Music publicà el seu llibre i DVD sobre direcció coral, titulats “Chorleitung: Vom Konzept zum Konzert”.

Halsey ha treballat en prop de 80 projectes d’enregistrament, molts dels quals han guanyat premis de renom, com el Gramophone Award, el Diapason d’Or, l’Echo Klassik i tres premis Grammy amb el Rundfunkchor Berlin. L’any 2015 rebé el títol de comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic, així com la Medalla de la Reina de Música el 2014 i la Creu d’Oficial de l’Ordre del Mèrit de la República Federal d’Alemanya l’any 2011, com a reconeixement de la seva destacada contribució a la música coral d’Alemanya.

Nascut a Londres, Simon Halsey cantà als cors del New College a Oxford i del King’s College a Cambridge. Va estudiar direcció al Royal College of Music de Londres. L’any 1987, juntament amb Graham Vick, fundà la City of Birmingham Touring Opera. Fou director titular del cor Netherlands Radio Choir entre 1997 i 2008, així com director titular del programa coral Northern Sinfonia del 2004 al 2012. Entre el 2001 i el 2015, va dirigir el cor Rundfunkchor Berlin, del que ara n’és director honorífic. Sota la seva batuta, el cor guanyà una reputació internacional com un dels conjunts corals professionals de millor qualitat. Així mateix, Halsey ha posat en marxa un seguit de projectes innovadors en recintes poc convencionals i amb formats interdisciplinaris.

Maria Guinand

María Guinand, directora coral i orquestral, professora universitària, pedagoga i líder de projectes corals, és actualment Directora Artística de la Fundació Schola Cantorum de Veneçuela i de la Coral de la Fundació Empresas Polar. En la seva llarga trajectòria destaca la seva posició com a Professora Associada de la Universitat Simón Bolívar (1976-2018) en els Estudis Generals i en el Mestratge de Direcció Coral a Caracas, Veneçuela; Coordinadora de Muntatges Simfònic-corals del Sistema (1980-2012) i Directora del Conservatori de Música Simón Bolívar (1993-1996); Directora Artística (2003-2017) del programa ‘Música per a Créixer’ afavorit per la Corporació Andina de Foment (CAF). També ha estat President, Vicepresident i Assessora per a Llatinoamèrica de la Federació Internacional per a la Música Coral (1996-2008) i membre del Consell Internacional de la Música (UNESCO) (2002-2005). Va obtenir els premis: 'Kulturpreis' (1998), ‘Robert Edler Preis für Chormusik’(2000), el Premi Helmuth Rilling 2009, el Life Achievement Award de la Federació Internacional per a la Música Coral (FIMC 2019) i el Doctorat Honoris causa de la Universitat Metropolitana, Caracas, Veneçuela (2020). Amb la Cantoría Alberto Grau va obtenir 6 Premis als Concursos de Neuchatel i Arezzo (1989) i amb l'Orfeó Universitari Simón Bolívar tres medalles d'or a les Olimpíades Corals, Linz 2000.

Va estrenar la Passió segons Sant Marc de Oswaldo Golijov, l'enregistrament del qual va ser nominada a dos Premis GRAMMY en 2002 i en 2010. Amb el nou enregistrament per a Deutsche Grammophon va obtenir l'ECHO Prize 2011 a Alemanya. En 2006, va preparar la Schola Cantorum per a l'estrena de l'òpera ‘A Flowering Tree’ de John Adams al Festival New Crowned Hope a Viena. En anys recents, ha dirigit diversos concerts al Liederhalle (Stuttgart), Barbican (Londres), Teatre Colón (Buenos Aires), Sala Sao Paulo (el Brasil),Teatre Teresa Carreño, Sala Simón Bolívar i Aula Magna (Caracas), Disney Hall (Los Angeles), Lincoln Center, Alice Tully Hall i Carnegie Hall (Nova York), entre altres; i l'estrena a Berlín, Stuttgart i Caracas de l'obra ‘AQUA’, de Gonzalo i Alberto Grau (2012-2013).

És sovint convidada com a Directora i com a Mestra per realitzar programes corals i classes magistrals de Direcció Coral a USA, Canadà, Llatinoamèrica, Europa i Àsia. Igualment per ser part de Jurats internacionals. Col·labora amb diverses institucions corals del món com FIMC (Federació Internacional per a la Música Coral); ACDA (American Choral Directors Association); Chorus America; NCCO (National Collegiate Choral Organization) (USA); Europa Cantat; America Cantat; Japan Choral Federation; Chinese Choral Federation; FCEC (Federació Catalana DÉntitats Corals); A Coeur Joie entre altres. Ha estat convidada a dirigir prestigioses agrupacions corals com el Cor de la Ràdio Belga, Cor Jove Mundial, Gaechinger Kantorei, Cor Juvenil del Festivalensemble European MusiFest, Junges Vokalensembles Hannover, Pro-cor Canadà, Houston Chamber Choir, Cor Nacional de Joves del Japó, Cor Nacional d'Espanya, Cor de la RTVE, el Cor Simfònic de la OSESP, entre molts altres. És editora de Música Coral Llatinoamericana per a les editorials Earthsongs (USA) i Carus Verlag (Alemanya).

Durant aquest any 2020 és Artista en Residència (Cant Coral) a la Florida International University (USA). Dirigirà el Cor de Cambra (secció de veus iguals) del Palau de la Música Catalana (Barcelona, Espanya); la Coral Cantiga al Festival Grec; Pro-Coro, Canadà en l'estrena del ‘O Magnum Mysterium’ d'Alberto Grau; Houston Chamber Choir (USA), Cor de la Universitat de Mendoza (Argentina). Dictarà classes magistrals de Direcció Coral a la Conferència de Chorus America a Florida (USA); al Palau de la Música Catalana al costat de Simon Halsey, i a les Universitats de Natal (Brasil) i del Cuyo (Argentina).

Es va formar sota la tutela d'Alberto Grau. Va realitzar estudis musicals universitaris a Veneçuela i Anglaterra, on va obtenir la seva Llicenciatura i Mestratge . Va ser alumna de Direcció Coral i Orquestral d'H. Rilling, i de Canto Gregoriano i Música Sacra de L. Agustoni i J. B. Goeschel.