Ampudia dormirà al Palau de la Música Catalana acompanyat de 50 persones el proper dissabte 21 de març

L’acció es complementa amb la mostra “Visions sobre un espai habitable”

El proper dissabte 21 de març, a les 20:30 h, a la Sala Lluís Millet, l’artista Eugenio Ampudia, acompanyat de Mariona Carulla, presidenta de la Fundació OC-PMC i Víctor Garcia de Gomar, director artístic adjunt del Palau, presentarà als mitjans de comunicació la seva acció artística Dormir al Palau. Una performance que consisteix a dormir el mateix dia 21 de març a l’escenari del Palau amb 50 convidats.La proposta està acompanyada de la mostra “Visions sobre un espai habitable”, amb quatre fotografies i un vídeo de l’acció que Ampudia va protagonitzar el mes de setembre passat quan va dormir damunt d’un piano de cua a l’escenari del Palau de la Música Catalana, i que s’instal·larà a la Sala Lluís Millet fins al 27 de març. La mostra forma part de la sèrie Dónde dormir, iniciada el 2008 amb imatges de l’artista dormint en llocs tan emblemàtics com el Museo del Prado, l’Alhambra o ara al Palau de la Música Catalana (2014).

Després de la trobada amb els mitjans, Ampudia ho farà amb els convidats que passaran la nit amb ell i que podran sentir les Variacions Goldberg de Bach en directe, com a preludi d’una nit màgica a l’escenari del temple modernista.

Ampudia és un dels artistes convidats al Palau aquesta temporada en el marc del diàleg amb les arts plàstiques, impulsat des de fa tres anys per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. A més d’amics personals de l’artista, la proposta del proper 21 de març s’obrirà a altres públics del Palau de la Música Catalana mitjançant un sorteig entre els diversos col·lectius.

Sobre Eugenio Ampudia

Actualment, Ampudia (Melgar, Valladolid, 1958) és un dels artistes espanyols més reconeguts. El seu treball multidisciplinari va rebre el 2008 la beca The Delfina Foundation (Londres) i el Premi AECA al millor artista espanyol viu representat en ARC08.

El seu treball indaga, des d’una actitud crítica, sobre els processos artístics, l’artista com a gestor d’idees, el paper polític dels creadors, el significat de l’obra d’art, les estratègies que permeten bastir-la, els seus mecanismes de producció, promoció i consum, l’eficàcia dels espais assignats a l’art, així com sobre l’anàlisi i l’experiència de qui les contempla i interpreta.

Les seves obres s’han exposat internacionalment en llocs com els espais ZKM (Karlsruhe, Alemanya), Jordan National Gallery of Fine Arts (Amman, Jordània), Museo Carrillo Gil (Mèxic DF, Mèxic), Boston Center for the Arts (Boston DT, Estats Units), Ayala Museum (Manila, Filipines) i en biennals com la de Singapur, l’Havana i la Biennal de la Fi del Món. Igualment, forma part de col·leccions molt rellevants: MNCARS, MUSAC, ARTIUM, IVAM o “la Caixa”, entre d’altres.

Sobre la sèrie Dónde dormir

Com en altres treballs seus, Dónde dormir també es construeix a partir d’un gest mínim. En aquest cas dormir a l’interior d’un lloc icònic de la cultura i de la història de l’art, un fet que històricament hem construït com a il·legal i subversiu. Darrere de l’aparent banalitat d’aquest gest quotidià s’amaga una posició política i de resistència cap a certes ficcions socials o convencionalismes. Un treball amb el qual l’artista ens proposa una reformulació del nostre habitar seguint una actitud que, en la seva simplicitat i reiteració, gira la mirada a la manera com l’individu es relaciona amb l’espai públic. Altrament dit, la memòria amb què construïm l’espai social posada a examen.

Eugenio Ampudia presenta la seva acció Dormir al Palau