Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Joan Magrané, compositor convidat

“Només qui percep en el més modern i recent els indicis i senyals de l’arcaic pot ser contemporani”
— Giorgio Agamben

Compositor de Reus (1988), va rebre les primeres lliçons de composició de Ramon Humet. Estudiant a l’ESMUC amb Agustí Charles, a la Kunst Universität (Graz) amb Beat Furrer i al CNSMD de París amb Stefano Gervasoni, ha estat un dels guardonats de la Vil·la Mèdici a Roma (2016) i membre de la Casa Velázquez a Madrid (2017-18). Aquesta temporada 2018-19 ha estat compositor resident a La Pedrera (Barcelona).
Han estat molt importants per al seu desenvolupament artístic les trobades amb Mauricio Sotelo i Jesús Torres, així com els nombrosos cursos i classes magistrals amb compositors com ara Pierre Boulez, Peter Eötvös, Salvatore Sciarrino, George Benjamin, Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, Hèctor Parra, José María Sánchez-Verdú o Alberto Posadas.
Amb estructures i arquitectures que beuen de Josquin Desprez, Orlando de Lasso i Claudio Monteverdi, Magrané té un idioma propi, original i fascinant en què cada obra és un petit Jardí de les delícies del pintor el Bosch. Universos infinits de sensualitat, bellesa i evolució.
La poesia i altres referències extramusicals a l’entorn sobretot del misticisme (José Ángel Valente, Pere Gimferrer o Dino Campana), o d’altres com ara Ausiàs March, Francesc Garriga, Pons Alorda, Fortuny, Miró, Plensa, Barceló, Dürer o Della Francesca, juguen un paper crucial en el seu procés creatiu.
Les seves obres han estat interpretades per formacions i intèrprets de prestigi, com ara l’Ensemble Intercontemporain, Quartet Diotima, Quartet Gerhard, BBC Symphony d’Escòcia, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Carlos Mena, Iñaki Alberdi i Kebyart Ensemble, entre molts d’altres.
Tal com Magrané ens explica, la seva és “una música no per transmetre idees a força de conceptes, sinó per fer-ho a través d’imatges sensorials elaborades –de manera voluntària, potser fatal– a partir de la nostra tradició cultural”.
En la formulació d’un nou cànon de música catalana, Joan Magrané ja té el seu espai. Acompanyeu-nos a descobrir-ho!

Activitats relacionades

Concerts on s'interpreta on s'interpreta obra de Magrané