ORFEÓ CATALÀ (c)Ricardo Ríos Visual Art

Diumenge que ve, 16 d’octubre (Sala de Concerts, 17 h), el Palau de la Música Catalana acollirà el concert del projecte Xarxa Coral en què l’Orfeó Català, que dirigeix Pablo Larraz, convida enguany el Cor de Cambra del Conservatori de la Diputació de Girona, dirigit per Isabel Mantecón, que celebra el seu 20è aniversari, i l’Orfeó Badaloní, que dirigeix Emmanuel Niubó i que celebra enguany el seu centenari. Les tres formacions actuaran per separat i al final s’uniran per interpretar quatre cants comuns.

Obrirà el concert, corresponent al cicle La Casa dels Cants, el cor gironí que cantarà obres de Peter Anglea, Joseph Rheinberger, Morten Lauridsen, David Gómez Comino i Luis Aranburu. Seguirà l’Orfeó Badaloní que interpretarà cors d’òpera de Bizet, Offenbach, Verdi, Copland i Gershwin. Per la seva banda, l’Orfeó Català interpretarà Geistliches Lied, op. 30 de Johannes Brahms i L’amor mariner de Manuel Oltra. Finalment, els tres cors cantaran conjuntament l’Ave Maria de Xabier Sarasola, “Va pensiero” de l’òpera Nabucco de Verdi, Joan del Riu de Manuel Oltra (harmonització) i El cant de la Senyera de Lluís Millet, l’himne de l’Orfeó Català, amb que es clourà aquesta festa coral.

El projecte Xarxa Coral és una iniciativa impulsada per l’Orfeó Català que cerca establir relacions, vincles i sinergies amb altres cors de Catalunya. Així, l’Orfeó actua arreu al costat d’altres agrupacions del país i la iniciativa culmina amb concerts de l’Orfeó i les formacions convidades al Palau de la Música Catalana, obrint així l’escenari modernista a les agrupacions corals del país. En l’edició d’enguany, l’Orfeó Català actuarà aquest dissabte, 15 d’octubre, a la catedral de Girona, al costat del Cor de Cambra del Conservatori de Girona, i el dissabte 22 d’octubre ho farà a l’església de Sant Josep de Badalona.

L’Orfeó Català és un dels cors amateurs de referència del país i té la seu al Palau de la Música Catalana. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzant primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals i ha realitzat concerts per tot l’Estat espanyol així com per diverses ciutats europees i a la Xina. D’entre els projectes d’aquesta temporada 2022-23, cal destacar la gira amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín (abril-maig del 2023), dirigida per Kirill Petrenko. Actualment Pablo Larraz és el director i Montse Meneses és la subdirectora.

El Cor de Cambra del Conservatori de la Diputació de Girona (CCDG) va ser fundat amb la voluntat d’interpretar, amb un alt nivell d’exigència, tant el repertori a cappella com l’orquestral. Inicialment va ser dirigit per Lluís Cavalleria i posteriorment per Montserrat Meneses i Pablo Larraz. Des del 2020 Isabel Mantecón n’és la directora titular. Ha participat en nombrosos festivals de música i teatre de prestigi internacional, en què ha assumit tant propostes clàssiques com innovadores. El CCDG és una formació amb residència al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

L’Orfeó Badaloní és una societat coral fundada el 27 de febrer de 1921. Actualment l’àrea del cant coral està formada per quatre corals adultes ben diferenciades pel seu estil de repertori: el Cor Orfeó Badaloní, dirigit per Emmanuel Niubò; el Cor de Projectes, dirigit per Òscar Peñarroya; la Capella de Música de Badalona, dirigida per Jordi Sànchez-Caroz, i el Cor Vora Mar, dirigit per Jaume Arimont. A més, compta amb les formacions juvenils dels cors Allegro i Nausica i la coral infantil Veus Alegres, totes dirigides per Marta Mateu.

(fotografia de l’Orfeó Català ©Ricardo Ríos Visual Art)

L’Orfeó Català convida el Cor de Cambra del Conservatori de Girona i l’Orfeó Badaloní a cantar al Palau de la Música Catalana diumenge que ve en el marc del projecte Xarxa Coral