Organització interna

La plantilla de l’Orfeó Català integra un centenar de cantaires i pot arribar a ampliar-se fins a cent vint en les produccions de gran format. La dedicació a l’Orfeó dels seus membres és completament vocacional. Tots ells han superat una prova d’ingrés en la qual han demostrat tenir el nivell adequat de preparació musical i, sobretot, unes bones condicions vocals. Els components del cor són professionals de diversos àmbits, com ara la pedagogia, la medicina, la gestió cultural, la banca, administracions diverses, el món empresarial i el de la interpretació musical, entre d’altres.

La dinàmica de funcionament del cor es basa en una rutina de dos assaigs setmanals que tenen lloc al Palau de la Música Catalana.

El cor realitza uns vint-i-cinc concert per temporada al mateix Palau i a diverses sales de concerts de Catalunya i d’arreu. La gran majoria de les activitats de l’Orfeó es duen a terme en  dates i horaris fora de la jornada laboral dels cantaires, però determinats projectes exigeixen esporàdicament que puguin deixar les seves feines durant uns dies.

Ritme de treball de l'Orfeó Català

L’Orfeó Català assaja els dimarts i dijous, de les 20.30 a les 22.30 h al Palau de la Música Catalana. El calendari d’activitats comença al setembre i acaba al juliol. Eventualment, en vigílies de concert, hi podrà haver assaigs amb orquestra en altres dies i horaris, que són anunciats amb la deguda antelació.

El calendari del curs es facilitarà amb total exactitud un cop superada la prova d’ingrés.

Formació

L’Orfeó Català proporciona als seus cantaires de plantilla una formació vocal i musical de qualitat i personalitzada. Un equip docent professional assumeix la formació dels cantaires, sota la supervisió del director i un equip artístic. 

L’equip de professors està format per Marta Mathéu, Xavier Sans, Margarida Lladó, Glòria Coma, Elisenda Arquimbau, Oriol Rosés i Daniel Morales. 

Temporada de concerts

L’Orfeó Català té una temporada d’11 mesos anuals. La seva activitat artística es vertebra amb els concerts que realitza dins els cicles del Palau de la Música Catalana, els concerts pels quals se’l contracta des d’altres auditoris, les gires que porta a terme dins i fora del territori espanyol, els concerts a cappella per les poblacions del país, el tradicional concert de Sant Esteve al Palau, juntament amb els altres concerts extraordinaris.

Durant la propera temporada 2016-2017, l’Orfeó Català interpretarà, entre d’altres les obres següents: La Missa de Requiem de G. Verdi, Requiem de G. Fauré, Chichester Psalms de L. Bernstein, Cantata de Randa de S. Brotons, Requiem de M. Duruflé i la 9a simfonia de L.V. Beethoven. Les formacions orquestrals que col·laboraran amb l’Orfeó Català seran la London Symphony Orchestra, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, l’Orquestra Sinfónica Simón Bolivar i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Entre els directors que dirigiran l’Orfeó, destaquen Gianandrea Noseda, Salvador Brotons, Gustavo Dudamel i Kazushi Ono. Els concerts tindran lloc al Palau de la Música Catalana, a L’Auditori de Barcelona i a la ciutat de Palma de Mallorca.