Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Presentació del Projecte Social i Educatiu

Fragment del documental 'Música per la cohesió social' del programa Latituds del Canal 33

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana impulsa el projecte Clavé XXI, una iniciativa social i educativa que a partir de la pràctica coral té com a objectiu fomentar la inclusió social d'infants i joves. 

El projecte, que rep el patrocini de l'Obra Social "la Caixa" i la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers vinculada al Cor Juvenil de Clavé XXI, va néixer el 2011 des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral i amb la voluntat d’estendre l’acció de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana al seu entorn.

El Projecte Social i Educatiu, Clavé XXI, ja compta amb 83 formacions corals, amb infants i joves d’entitats socials i nens i nenes d’escoles de primària, majoritàriament del Districte de Ciutat Vella, d’altres barris de la ciutat i també d’altres poblacions de Catalunya, com Sabadell, Mataró, Manlleu i Banyoles, que impliquen un total de 1.900 cantaires.

Amb aquesta iniciativa, el Projecte Social de la Fundació OC-PMC reivindica la figura de Josep Anselm Clavé, una figura cabdal en la història del cant coral a Catalunya. Clavé va ser pioner, a la darreria del segle XIX, a engegar iniciatives de caire social relacionades amb la música. Clavé va apropar el cant coral als treballadors de les fàbriques industrials, que no tenien accés a la cultura i que vivien amb unes dures condicions laborals. La pràctica coral els va suposar una alternativa a la vida de taverna.

Uns anys després, el 1891, Lluís Millet i Amadeu Vives van crear l’Orfeó Català, que amb uns plantejaments innovadors va renovar l’art coral. L’Orfeó Català va néixer amb quatre valors intrínsecs: excel·lència, catalanitat, participació i compromís social. Amb el Pla Estratègic de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana iniciat el 2011, l’entitat s’ha proposat recuperar aquests quatre valors, que n’articulen tota la programació artística i l’activitat. Clavé i els seus cors simbolitzen la participació i el compromís social, valors que, per mitjà de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, inspiren el Projecte Social del Palau de la Música Catalana del segle XXI.