Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Presentació del Projecte Social

Fragment del documental 'Música per la cohesió social' del programa Latituds del Canal 33

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana impulsa el projecte Clavé XXI, una iniciativa social que a partir de la pràctica coral té com a objectiu fomentar la inclusió social d'infants i joves. El projecte, que rep el patrocini de l'Obra Social "la Caixa" i la col·laboració de GRoW at Annenberg, va néixer el 2011 amb un projecte pilot des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral, i amb la voluntat d'estendre l'acció de la Fundació OC-PMC al seu entorn.

El Projecte Social, Clavé XXI, ja compta amb 80 formacions corals, amb infants i joves d’entitats socials i nens i nenes d’escoles de primària, majoritàriament del Districte de Ciutat Vella, d’altres barris de la ciutat i també d’altres poblacions de Catalunya, com Sabadell, Mataró, Manlleu i Banyoles, que impliquen un total de 1.800 cantaires.

Amb aquesta iniciativa, el Projecte Social de la Fundació OC-PMC reivindica la figura de Josep Anselm Clavé, una figura cabdal en la història del cant coral a Catalunya. Clavé va ser pioner, a la darreria del segle XIX, a engegar iniciatives de caire social relacionades amb la música. Clavé va apropar el cant coral als treballadors de les fàbriques industrials, que no tenien accés a la cultura i que vivien amb unes dures condicions laborals. La pràctica coral els va suposar una alternativa a la vida de taverna.

Uns anys després, el 1891, Lluís Millet i Amadeu Vives van crear l’Orfeó Català, que amb uns plantejaments innovadors va renovar l’art coral. L’Orfeó Català va néixer amb quatre valors intrínsecs: excel·lència, catalanitat, participació i compromís social. Amb el Pla Estratègic de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana iniciat el 2011, l’entitat s’ha proposat recuperar aquests quatre valors, que n’articulen tota la programació artística i l’activitat. Clavé i els seus cors simbolitzen la participació i el compromís social, valors que, per mitjà de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, inspiren el Projecte Social del Palau de la Música Catalana del segle XXI.